View Full Version: Pennun haukkuminen ja riehuminen

Westiefoorumi > Pentula > Pennun haukkuminen ja riehuminen


Title: Pennun haukkuminen ja riehuminen


Alpo - February 24, 2010 01:00 PM (GMT)
Moi!

Meillä on nyt n. 11-viikkoinen Westien narttupentu. Se on nyt ihan vasta keksinyt alkaa haukkua todella kovaa, kun ei saa mielestään tarpeeksi huomiota tai kun on turhautunut ilmeisesti tekemisen puutteeseen. Meillä on kuitenkin iso kerrostaloasunto ja pennulla paljon erilaisia puruluita ja leluja, joten ihan ahtaassa ja virikkeettömässä ympäristössä ei kuitenkaan joudu elämään. Mutta varsinkin niinä päivinä, kun minä ja puolisoni tulemme kummatkin vasta iltapäivällä/illalla kotiin töistä, pentu on loppuillan todella riehakkaalla tuulella, puree kaikkea ja on nyt tosiaan keksinyt tuon haukkumisen huomionkerjuukeinona. Mitään huomiota emme haukkumisesta anna, joten olemme yrittäneet ottaa taktiikaksi kääntää selän ja kävellä kokonaan pois koiran luota, kun se alkaa haukkua. Ongelma vaan kerrostalossa asuessa on, että hirveästi ei saisi hiljaisuuden jälkeen mitään ääniä kämpästä enää kuulua ja silloin haukkuva ja riehuva koira on todella kurja juttu. Millään sitä ei tunnu saavan hiljaiseksi paitsi syliin ottamalla.

Tuntuu kuin tuo olisi hirveän turhautunut koko päivän aikana saamansa huomion määrään, jos olemme olleet arkipäivänä normaalisti töissä. Nyt tuo käytös on alkanut toistua myös aamuisin, kun joudumme valmistautumaan ja lähtemään töihin ja tuntuu kuin pentu aistisi jäävänsä yksin ja alkaa taas keksiä mitä raivostuttavimpia tapoja huomion saamiseksi. Noin muuten annamme kyllä pennulle hyvin huomiota ja rakkautta ja yritämme siitä parhaan kykymme mukaan kasvattaa hyvää ja itsenäistä koiraa, mutta välillä tuntuu aika raskaalta tuo käytös. Pennun energiaa olisi kiva saada purettua esim. ulkoilemalla sen kanssa (kuitenkin jo 11-viikkoinen pentu), mutta ulkona on ollut sen verran kovat pakkaset vielä, että emme ole hirveästi ulkona uskaltaneet käydä.

Olisiko jollakulla hyviä ideoita millä tuota pennun energiaa saisi purettua, ettei olisi iltaisin/alkuyöstä noin riehakkaana aina? Entäpä tuo haukkuminen, mitä sen kanssa pitäisi tehdä vai loppuuko se vain itsestään, kun emme anna siitä mitään huomiota?

Löytyykö kohtalontovereita eli onko tämä kuitenkin ihan normaalia Westie-pennun käytöstä, joka ajan myötä helpottaa?

whwt - February 25, 2010 08:02 AM (GMT)
Teidän pennulla on selkeästi tekemisen puute. Pelkät lelut (varsinkaan jos niillä ei leikitä ihmisen kans yhdessä) ja puruluut ja pienet ulkoilut eivät välttämättä tosiaankaan riitä pennun energian purkamiseen kuten olet huomannutkin ja toivottavasti myös huomioinut asian pentua ottaessa. Tokihan yksilöissä on eroja ja osa pennuista tyytyykin vähempään aktivointiin mutta jos pentu ei saa tarpeeksi tekemistä niin se alkaa vaatia sitä itse.

Parhaiten pennun energiaa saa suunnattua oikein kun keksii opennulle aivotyötä. Pieniä temppujen opetteluhetkiä alkaen kontaktin ottamisen opettamisesta. Varaa pienen pieniä hyvän makuisia nameja ja lyhyitä muutaman minuutin hetkiä kerrallaan opettelette jotain temppua. Aarteenetsintää eli piilotetaan asuntoon pieniä nameja (pentu toiseen huoneeseen piilottamisen ajaksi) joita pentu saa etsiä ja samalla käyttää nenäänsä. Samaa voi tehdä ulkona. Meillä esim koirat on hyvinkin harjaantuneita aarteenetsijöitä ja löytävät namit mitä hankalemmista paikoista. Joskus nakkelen myös esim nameja pihalle (lähinnä kesäaikaan) josta porukalla nuuskuttelevat ja etsivät namit.

Koirille on myös olemassa erilaisia pelejä mitä voi yhdessä omistajan kans pelata. Osan koiran ruuasta voi laittaa kongin sisään tai raksuja pallon sisään mistä ne tulee pyörittämällä ulos tai vaikka tyhjään limpparipulloon ja koira joutuu tekemään töitä saadakseen ruoan. Eläinkaupat on pullollaan erilaisia koiran aktivointiin tarkoitettuja leluja. Vessa ja talouspaperihylsyt sekä pahviset laatikot ja purkit kannattaa käyttää hyödyksi. Nami sisään ja pentu joutuu tekemään töitä saadakseen namin ulos. Pieni sotku pahvinpaloista ja iso ilo koiralle.

Pentukoiran kans kannattaa käydä uusissa paikoissa ja tutustumassa eri asioihin. Pennun sosiaalistamisen kannalta erittäin hyödyllistä ja varmasti nämä reissut myös väsyttävät pentua. Myös leikkihetket koirakavereiden kans auttavat ylimääräisen energian purkamisessa ja ovat hyödyllisiä pennulle muutenkin kun vaan kaveri on sopiva.

Alpo - February 25, 2010 08:22 AM (GMT)
Jeps, kyllä meillä onkin aarteenetsintää ym. vähän aivotyötäkin vaativia leikkejä leikitty ihan aktiivisesti. Enemmänkin kai kuitenkin voisi ja varmastikaan mitenkään liikaa ei aikaa voi huomionkipeän pennun kanssa viettää. Ongelma vain on, että ihan aina arkisin sitä aikaa ei kuitenkaan riittävästi ole, mutta ei tuo haukkuminen kerrostalossa (varsinkaan hiljaisuuden jälkeen) voi siltikään olla hyväksyttävää toimintaa.

Ulkoilua ja sosialistamista olemme jossain määrin yrittäneet jo näiden 4 viikon aikana yrittäneet vähän tehdä, kun pentu meillä on ollut. Toisia koiria ei voi vielä tavata ennen kuin on saanut rokotteet kuntoon (piakkoin). Lisäksi kasvattajalta tuli jyrkkä ja ehdoton ei, että ulos ei saa näillä pakkasilla viedä ja vieraita ihmisiäkään ei muka saisi jostain syystä nähdä, myös toisiin koiriin tutustumiseen suhtautui nihkeästi, mitä en kyllä ihan ymmärrä.

Freja - February 25, 2010 10:14 AM (GMT)
Kuulostaa kyllä ihan tavalliselta energiseltä koiranpennulta :)

Itse kyllä lähtisin tuollaisen energiaa pursuavan pennun kanssa ulos heti kotiin tultuani, vaikka rankalta tuntuisikin työpäivän jälkeen. Ei siellä ulkona montaa minuuttia tarvitse olla, ja jos pentu on energiaa täynnä se pitää itsensä aika hyvin lämpimänä liikkumalla. Eli ulos, eikä näillä keleillä mitään rauhallista nuuskuttamista, vaan kunnon leikkimistä yhdessä pennun kanssa jotta se saa sitä huomiota ja saa purettua energiaansa. Mieluiten pentu vapaana, ja nameja mukaan taskuun niin voi samalla harjoitella esim. luoksetuloa. Sisään tultua vaikka vielä joku aktivointi-naminetsintä juttu pennulle auttaakseen sitä rauhoittumaan, ja sitten pentu nukkumaan. Sama juttu uudestaan illalla ennen nukkumaanmenoa.
Jos pentu jatkaa riekkumista ja haukkumista VAIKKA sen kanssa on puuhailtu paljon, pakottaisin sen yksinkertaisesti rauhoittumaan pitämällä sylissä tai ottamalla viereen vaikka sohvalle telkkua katsomaan, ja pitämällä pennun siinä vaikkei sitä huvittaisi. Hieman villimmät koirat eivät välttämättä opi itsestään rauhoittumaan, vaan niille pitää se opettaa. Tämä on tärkeää eikä pahaksi koiralle, koska jatkuvasti kierroksilla olevan, rauhoittumaan kykenemättömän koiran stressitaso on jatkuvasti korkealla, eikä se ole koiralle terveellistä - ja koiran omistajallekin rasittavaa. Ei kuitenkaan ole oikein villille pennulle "pakottaa" se rauhoittumaan tarjoamatta mitään tekemistä, mutta sitten kun tekeminen loppuu pitää pennun oppia rauhoittumaan.

Tärkeintä on että tuollaista pentua ei vaan voi unohtaa omilleen ja toivoa että se olisi näkymättömänä nurkassa. Pentu haluaa olla laumansa kanssa, ja oppii kyllä olemaan rauhassakin kunhan sitä huomioidaan, sille jutellaan, sen päähänpistoille nauretaan ja välillä opetellaan pieniä temppuja, ja pennulle tulee tunne että se on "mukana", osa laumaa. Varsinkin pieni pentu pitkän yksinolon jälkeen saattaa tuntea olonsa hyvinkin unohdetuksi, eikä se voi ymmärtää sitäkään että "lauma" on työpäivän jälkeen väsynyt, eikä vieläkään jaksaisi huomioida sitä. Eli pentu viereen tai jalkoihin sohvalle torkkumaan, mukaan keittiöön keittiöapulaiseksi - ja tietysti kiva jos pentu mieluummin menee itsekseen sivummalle nukkumaan väsyttyään, kaikki pennut eivät vaan niin tee. Ja se että sisällä on jatkuvasti paljon virikkeitä ei välttämättä aina ole villin pennun kanssa hyväksi, tai lähinnä sellaisia virikkeitä jotka kiihdyttävät pentua kannattaisi välttää, toisin kuin nuo naminetsinnät jotka rauhoittavat ja väsyttävät vaatimalla pennulta keskittymiskykyä.

Tsemppiä ja jaksamista siis! :peukku: Teillä on aivan tavallinen, vilkas westiepentu kotonanne. Ja se on varma se, että iän myötä tuollaiset jutut helpottaa, sekä siksi että koira rauhoittuu ja oppii miten teillä eletään, että siksi että te opitte itse miten koiran kanssa elellään. Pentu on ilmeisesti ensimmäisenne? Sen verran voi tietty varoittaa, että pennun käytös voi kyllä vielä jonkin kuukauden ajan muuttua vaan entistä villimmäksi, teidän pentunne on nimittäin vielä tosi pikkuinen - mutta jos keksitte miten kannattaa toimia jotta pentu saa energiansa purettua, voi elo silti helpottua nopeastikin :)

Muistakaa että täällä voi vaan antaa vinkkejä ja idoita, teidän pitää itse jaksaa kokeilla ja soveltaa niitä teille ja teidän pennullenne sopiviksi :peukku:
Hosted for free by zIFBoards