View Full Version: Mitä kysyä kasvattajalta..

Westiefoorumi > Pentula > Mitä kysyä kasvattajalta..


Title: Mitä kysyä kasvattajalta..
Description: ..pentua hankittaessa?


Miracle - October 23, 2006 03:06 PM (GMT)
Laitan tän aiheen nyt pentulaan, koska ajatukseni liittyy juuri pennun hankintaan. Itse en tällaiseen keskusteluun muista täällä törmänneeni.. elikkäs jos tähän koottas kaikkia sellaisia perusjuttuja mitä uuden koiran ostajan (varsinkin ensimmäistä koiraansa tietysti rodusta ostavan..) pitäisi muistaa kasvattajalta kysyä :)

pöllö - October 23, 2006 07:08 PM (GMT)
Kyselisin pennun vanhempien saavutuksia näyttelyissä, kokeissa.(molemissa tulee ainakin luonne esiin jonkin verran) luonteen kanssa elämme joka päivä. Kasvattajalta joka ei ole vienyt siitos narttuaan näyttelyyn, niin kysyisin miksi? Ei iso vaiva, jos haluaa laatuarvostelun.(haluat ostaa westien näköisen koira) Ennenkaikkea, jos nartulla on ollut aikaisemmin useammat pennut kysyisin terv. ja muita tuloksia jälkeläisistä. Sama koskee urosta. Varsinkin jos samaa urosta käytetään samalle nartulle useamman kerran tulisi olla näyttää että sillä on perustaa,vaikka uros olisi hyvin palkittukin. Tällä hetkellä meillä on suositus,että silmät ja polvet on tutkittu,jos ei niin kysymys miksi? Onnea pennun hankkijalle

Miracle - October 23, 2006 07:11 PM (GMT)
^ Kiitos :) Tuossa olikin jo ihan hyvin juttua.. tuleeks vielä muuta mieleen muilla? ^_^

Maiju & Ukko - October 23, 2006 07:28 PM (GMT)
Mä kysyisin vanhempien luonteista, millaisia ovat. Pyytäisin kertomaan (etenkin jos jompikumpi koira kasvattajan), millaista arkielämä niiden kanssa on, mitä koiran/koirien kanssa puuhataan, millaisia persoonia ovat, kuinka suhtautuvat ihmisiin. Sitten terveydestä, mitä vaivoja on ollut ja mistä ovat johtuneet, erityisesti kysyisin onko ollut rapsuttelua, tassujen nuoleskelua, ihottumaa, vatsavaivoja... Mitä koirat syövät?

Jos sama narttu on saanut aikaisemmin pentuja, kysyisin miten sujui: kuinka emä hoiti pentunsa, kuinka suhtautui ihmisiin jotka tulivat pentuja katsomaan, millaisia pennuista myöhemmin sitten tuli (terveys, luonne, ulkomuoto). Samaa voisi kysyä myös uroksen jälkeläisistä.

Sitten tietysti nuo vaatimukset näyttelyttämisen ja terveystutkimusten suhteen: onko käytetty näyttelyssä, jos on, niin millä tuloksella, ja jos ei ole kertaakaan, niin miksi ihmeessä. Silmä- ja polvitutkimustulokset pitäisi olla puhtaat, ainoa poikkeus ulkolainen uros jolle näitä jostain järkevästä syystä ei olla voitu tehdä. Tuossa nimimerkki pöllö jo luettelikin aika paljon asioita joita meinaisin kysyä.

Sitten pentujen kasvuympäristöstä: missä kasvavat, mihin tottuvat ennen luovutusikää. Mitä toivomuksia kasvattajalla on pennunottajan suhteen: toivooko esim. kasvatin näyttelyttämistä jossakin vaiheessa. Haluaako kasvattaja nähdä pennunottajan ennen kuin lupaa tälle pennun (mielestäni on ehdottoman positiivista, mikäli pentua ei luvata kenellekään näkemättä).

Mulla olis varmaan nykyään niin tsiljoona kysymystä jollekin vieraalle kasvattajalle, että olisin tosi rasitus. :D Onneksi ei ole "perheenlisäyssuunnitelmia" lähitulevaisuudessa, nämä kaksi riittää.

Miracle - October 23, 2006 07:37 PM (GMT)
tähän voitte myös kertoa omia kokemuksianne, kaduttaako kun jäi jotain kysymättä tms.? :rolleyes:

Maiju & Ukko - October 23, 2006 07:53 PM (GMT)
Mulla ei ole kyllä kummankaan koiran kohdalla jäänyt yhtään mitään "hampaankoloon": ne asiat joita ei ehkä muistanut etukäteen kysyä, on tullut kysyttyä jossakin vaiheessa prosessia, kun keskusteluyhteys on toiminut puolin sekä toisin erinomaisesti. :)

Tiina&Rontti - October 25, 2006 09:06 AM (GMT)
Maijulla olikin jo hyvin tuossa edellä. Tässä lyhyesti mitä mulla tuli mieleen:
- vanhempien terveydestä ja luonteesta
- millä perusteella on valittu just tämä uros
- miksi haluttu pennuttaa tämä narttu
- mikä on kasvattajan mielestä oman koiran vahvuudet
- mitä kasvattaja itse odottaa tästä pentueesta, ominaisuuksia, vahvuuksia jne.?
- kuinka pitkä kokemus kasvattajalla on tämän rodun parissa? miksi on itse aikoinaan päätynyt tähän rotuun? onko mikään yllättänyt?
- mitä osaa kertoa tästä rodusta yleensä: perinnöllisistä sairauksista, mahd. luonneongelmista, yliherkkyyksistä, harrastussopivuuksista jne. (epäilisin sellaista kasvattajaa, joka antaa vaan yltiöpositiivisen kuvan, että mitään ongelmia ei ole)
- mitä harrastaa omien koiriensa kanssa?
- millaiseen kotiin kasvattaja itse toivoisi koiransa päätyvän?
- onko kasvattajalla suunnitelmia järjestää esim. pentutapaamisia tai pitää yhteyttä kasvattiensa omistajiin? millaista tukea kasvattaja lupaa jos haluaa harrastaa ja tarvisi neuvoja.. entä jos tulee ongelmia?
- jos kasvattajalta on tullut jo aikaisempia pentueita kysyisin jonkun aikaisemmin pennun ostaneen yhteystietoja ja kysyisin voiko mennä katsomaan myös tätä koiraa

Sähläri - October 30, 2006 08:42 AM (GMT)
Kysykää myös:
- missä ja milloin pennut JA emän voi nähdä yhtäaikaa
- onhan pennut rekisteröity (jos ei ole rekisteröity, niin miksi ei ole? Rekisteröimättömät pennut – "ne ihan 100 % westiepennut" – käsitellään sekarotuisina!)
- kysy emän ja isän silmä- ja polvitarkastukset ja onko niissä ilmennyt mitään poikkeavaa

Maija - October 30, 2006 12:51 PM (GMT)
Hei!

Kysy koska saa tulla käymään. Useimmat vastuuntuntoiset kasvattajat eivät halua myydä pentuja ostajalle, jota eivät ole nähneet. Älä kysy ensimmäisenä kysymyksenä, että paljonko pentu maksaa. Saa sitä toki kysyä, mutta jos kasvattajalle tulee mielikuva, että hinta on se ainoa, joka ratkaisee, niin ostajaehdokkaan osakkeet laskevat. Minulle on myös bonusta, jos kasvatinomistaja on valmis edes kerran, pari vuodessa kertomaan kuulumiset ja ottaa yhteyttä, jos koira sairastuu.

Kerro minkälaista elämää olet ajatellut koiran kanssa viettää. Minä myyn mielelläni "aktiivisiin koteihin" , jolla en siis missään nimessä tarkoita, että koiraa pitäisi kuskata näyttelyissä ja agilityssä ja tokossa ja ties missä koko ajan. Aktiivisella tarkoitan, että koiran kanssa ollaan valmiita puuhaamaan (lenkillä, temppujen opettelua, jäljestystä, mitä vaan), se saa olla menossa mukana ja se koulutetaan ja kasvatetaan yhteiskuntakelpoiseksi koirakansalaiseksi, vaikkei KoiraNetiin sitten ikinä sen koiran kohdalle tulisi yhtään merkintää terveystarkastuksia lukuunottamatta. Koiraan siis ollaan valmiita sitoutumaan ja panostamaan siihen sen eliniän ajan.

Tämä siis ehkä enemmän kasvattajan näkökulmasta,
Maija

eepu - December 5, 2006 12:29 PM (GMT)
Minä kysyisin (kysyin) seuraavat kysymykset:
1. Miksi kasvattaa juuri westietä?
2. Westien hyvät ja huonot puolet?
3. Kuinka pitkään on kasvattanut rotua ja kuinka pitkään on omistanut westien?
4. Miksi alkoi kasvattamaan juuri kyseistä rotua?
5. Rodun sairaudet ja terveydentilanne yleensä?
6. Onko kasvattamillasi koirilla ilmennyt joitakin sairauksia/allergioita tms.? Ja onko erityisesti pennun vanhemmilla esiintynyt terveydellisiä ongelmia ja onko niiden silmät ja polvet tarkastettu (voi tarkastaa SKL:n jalostustietojärjestelmästä tai kasvattajalla pitäisi olla näyttää myös paperinen todistus omistamansa koiran tarkastuksista)?
7. Myytävän pennun suku?
8. Mitä ruokaa pentu syö ja saako mukaansa uuteen kotiin (jotkut kasvattajat antavat mukaan pienen määrän penturuokaa)?
9. Onko pentu sosialistettu ja miten ennen kun se lähtee uuteen kotiin?
10. Missä iässä ja mitä rokotuksia pennulle on annettu?
11. Minkälainen on pennun luonne ja minkälainen luonne on pennun emällä ja isällä?
12. Onko kasvattaja rotujärjestön ja Suomen kennelliiton jäsen?
13. Onko pentu rekisteröity?
14. Minkä ikäisenä pentu luovutetaan?
15. Sopimusehdot (Suomen Kennelliitolla on valmis sopimuspohja koirankaupasta)?
16. Auttaako kasvattaja pennunostajaa kaupan jälkeenkin eli voiko soittaa/ottaa yhteyttä jos tulee ongelmia/kysyttävää?
17. Voiko kasvattaja trimmata pennun jatkossa tai tietääkö henkilöä joka voisi trimmata koiran (jos ostaja ei taitoa vielä hallitse)?
18. Ja kyllä se hintakin pitää jossain vaiheessa kysyä (tosin kuten jo edellä mainittu, ei ensimmäisenä). Jos hinta poikkeaa palon rotujärjestön ohjehinnasta voi sitten kysyä/miettiä miksi.
HUH! Tulipa tuosta lista :huh: . Parempi tosiaan kysyä etukäteen mahdollisimman paljon ja tehdä koiran kaupasta ihan paperille sopimus. Näin on mahdollisten ongelmien ilmaantuessa jotain konkreettista. SKL:ään voi soittaa ja kysyä onko jotain tiettyä henkilöä (kasvattajaa) vastaan menossa jotain kurinpitotoimenpiteitä (yksilöimättä asiaa/sisältöä).

Miracle - December 6, 2006 05:43 PM (GMT)
Kiitos vastauksista, tästä saa hyviä vinkkejä mitä kysellä kasvattajalta :) Minulla kun tosiaan olisi ehkä tuloillaan ensi keväänä pentu, jos nyt kaikki menee kuten pitää.. Tuossa viime viikolla kun kasvattajalle soittelin niin hän sanoi odottelevansa juoksuja että saisi nartun astutettua, elikkäs mun pitää vaan yrittää olla kärsivällinen ja jaksaa tuonne tammi-helmikuun vaihteeseen asti odotella ja soitella sitten taas kuulumisia :rolleyes: Kasvattaja vaikutti tosi mukavalta ja pikkasen mm. tuosta trimmauksesta kyselin, kun itse sen sitten jossain vaiheessa haluaisin opetella (tai ainakin yrittää.. :D), ko.kasvattaja onkin kuulemma tällä alueella aiemmin trimmauskursseja pitänyt mutta sanoi että on todennut paremmaksi sen, että tulee seuraamaan kun hän trimmaa ja siinä sitten yhdessä harjoitellaan pikkuhiljaa.. Lisäksi mä tuolta kennelliiton sivuilta katselin miten ko.kennelin koirat on menestyneet yms. ja näytti kyllä ihan hyvältä siellä suunnalla.. Emästä ja uroksesta en vielä kysellyt, koska astutustakaan ei ole tapahtunut, pitää sit nuo jutut ja hinnat yms. kysellä kun alkaa varmempaa olla sen pennun saanti, mutta itselleni kyllä ainakin jäi sellainen fiilis, että hän varmaankin mut kelpuuttaisi emännäksi pennulle.. Peukut vaan pystyyn siis et kaikki menee hyvin :)
Hosted for free by zIFBoards